SNART NALKAS VÅREN. JAG OCH MIN UTEPLATS.

Jag och min uteplats - vad förväntas? 

Uteplatser skapar trivsel om de sköts på rätt sätt. Det finns vissa skötselregler som ska följas så att det för allas trevnad ser både rent och snyggt ut i våra områden.

GRÄSMATTA: Skötsel av din gräsmatta innebär att den klipps regelbundet, så att längden håller sig till en höjd under 10 centimeter. HÄCKAR OCH BUSKAR: Finns det häck eller buskar inom det område som disponeras av hyresgästen skall även dessa skötas. Vanligt är att man klipper sin häck 2 gånger per år men det beror på vilken busk sort man har. Ett riktmärke är att se till att häcken håller sig på en höjd mellan höjd mellan 80-150 cm. Häcken ska ha bredare basbredd än toppbredd. En bredare bas är för att solen skall träffa mer av bladmassan och samtidigt mindre av jordytan under häckarna. Det gör att häckarna blir tätare och att det blir mindre ogräs undertill. Enskilda buskar klipps specifikt efter sort och rekommendation. Kontakta Kupolen om du behöver råd.

STENLAGDA YTOR: Stenlagd altan och gång ser både trevligt ut och är skönt under fötterna. För att hålla den fin och välskött behöver de växter som kommer upp mellan plattorna tas bort. Detta dels för att det ska se snyggt ut, men också för att ogräsets rötter har en förmåga att flytta på stenplattor och göra altanen/gången vinglig och ojämn.

RABATTER: Dina blomsterrabatter ser vackra ut om du ser till att hålla dem fria från ogräs. Ett tips är att börja rensa redan på våren innan ogräset fröar, så får du mindre att rensa fortsättningsvis. Tänk på att det inte är tillåtet att plantera klätterväxter mot fasad eftersom det är stor risk för skador på fasaden.

 HUSDJUR: Många husdjur mår precis som vi bra av att komma ut i friska luften, men tänk på att uteplatsen inte är en rastgård. Skulle dina husdjur råka göra sina behov där är det viktigt att du plockar upp efter dem, precis som du gör när du är ute på promenad med dem. Tänk också på att du har ansvar för att dina husdjur alltid är kopplade utomhus.

 FÖRVARING: Det händer att man samlar på sig en hel del prylar, men tänk på att för att uteplatsen ska se trevlig och välskött ut så bör du förvara saker som inte hör dit på någon annan plats. På uteplatsen är du välkommen att ha utemöbler och trädgårdsredskap, men var försiktig med vad i övrigt du förvarar där.

GRILLNING: När den varmare årstiden kommer uppskattar vi alla att plocka fram grillen. Tänk på att du bara får använda elgrill på uteplatsen eller på balkongen, på grund av brandrisken. Om du vill använda kol- eller gasolgrill så gå ut på gården och placera grillen på behörigt avstånd från byggnader. Tänk alltid på att i flerbostadsområde ska man ta hänsyn till sina grannar, så undvik att utsätta grannarna för grilloset.

SNÖRÖJNING: Även på vintern måste man se efter sin markplätt. Tänk också på att se till att dina utemöbler är placerade så att de inte skadas vid takskottning eller om det rasar stora snösjok från taket.

 OBS! Pooler och studsmattor är inte tillåtna på grund av olycksrisk!

 BYGGNATIONER: All byggnation som inte ingår i lägenhetens standardutförande måste först godkännas av Kupolen innan byggnation påbörjas. Exempel på byggnationer/installationer som avses:

  • Trädäck
  • Träd
  • Verandaräcke
  • Altan
  • Altanräcke
  • Insynsskydd
  • Vindskydd
  • Plank
  • Staket
  • Ny plantering av häck